Putovanje u Toskanu

Objavio Sindikat radnika TS   // 16/04/2019   // 0 Komentara

Regionalni sindikalni centar Banja Luka III je u periodu 10.-14.04.2019. organizovao putovanje u Toskanu (Italija) za članove Sindikata.

Prvi dan je bio predviđen za obilazak Pise, razgledanje znamenitosti grada poput Polja čuda-Piazza dei Miracoli pod zaštitom UNESCO-a, Katedrala, čuveni Krivi toranj, potom dolazak u Montecatini Terme i smješaj u hotel.

Drugi dan, polazak na cjelodnevni izlet do toskanskih „bisera“ – Siene i San Gimignana.
Obilazak Siene, grada koji je pod zaštitom UNESCO-a: Piazza del Campo je gradski trg u obliku školjke izgrađen na mjestu nekadašnjeg rimskog pozorišta. Na njemu se nalazi gradska kuća Palazzo Pubblico i Torre del Mangia visok 102 m; sienska katedrala Duomo di Siena iz XII vijeka jedan je od primjera italijanske romaničko-gotičke arhitekture.
San Gimignano je utvrđeni srednjovijekovni grad na uzvišenju, specifičan po karakterističnim tornjevima zbog čega ga i zovu “grad tornjeva”, šetnja istorijskim jezgrom grada u kome dominiraju četiri trga: Piazza della Cisterna, Piazza Duomo gdje je katedrala Collegiata, Piazza Pecori i Piazza delle Erbe.

Treći dan, polazak do Firence, obilazak znamenitosti grada eminentnih srednjovijekovnih slikara i skulptora: Bazilika Santa Croce, Katedrala Santa Maria del Fiore, Piazza della Signoria (Trg Sinjorija) kojim dominira Pallazo Vecchio, Ponte Vecchio (Stari most), Kapela Mediči, Krstionica, galerija Uffizi.
Nakon toga posjeta toskanskom podruma vina sa degustacijom.

Poslednji dan. Napuštanje hotela i polazak za Bolonju.
Organizovano razgledanje kulturno-istorijskog jezgra grada: Piazza Maggiore, Palazzo del Podesta, katedrala San Petronino, Neptunova fontana, čuveni tornjevi Bolonje – Azineli i Garisenda, šetnja gradskim arkadama na koje je Bolonja izuzetno ponosna.
Nastavka putovanja za Banjaluku.